Unikátní výhody 8 různých ořechů pro lidský organismus

Ořechy pomáhají snižovat hladinu zánětu v těle a snižují riziko úmrtí ze všech příčin. Každá odrůda má navíc jiné výhody. Pojďme se blíže podívat na základní kámen veganské a paleo stravy. Jaké jsou výhody ořechů a proč jsou prospěšné našemu tělu.

  1. Pistácie

Velikost porce: 49 ořechů má 160 kalorií, 6 gramů bílkovin, 8 gramů sacharidů, 13 gramů tuku a 3 gramy vlákniny

Pistácie jsou skvělou svačinkou. Jedinou jejich nevýhodou je poměrně složité vylupování. Jinak vám dopřejí skvělou dávku antioxidantů v podobě luteinu, zeazanthinu a beta-karotenu.

2. Mandle

Velikost porce: 23 ořechů má 163 kalorií, 6 g bílkovin, 6 g sacharidů, 14 g tuku, 3,5 g vlákniny

Mandle mají nejvyšší obsah vlákniny ze všech ořechů. Kromě toho, že jsou skvělou možností, jak zahnat hlad a nepřibrat na váze, mají také vysoký obsah vápníku. Jedna porce obsahuje ty samé hodnoty, co jeden šálek odstředěného mléka.

3. Arašídy

Velikost porce: 28 ořechů obsahuje 166 kalorií, 7 g bílkovin, 5 g sacharidů, 14 g tuku, 2 g vlákniny

Techniky jsou arašídy luštěniny, ale nabízí stejné nutriční a zdravotní výhody, jako ořechy. Na  jednu porci o 7 gramech obsahují arašídy nejvíce bílkovin. Jsou také jedním z nejlepších zdrojů arginin-aminokyselin, který pomáhají rozšířit krevní cévy a snižují krevní tlak.

4. Vlašské ořechy

Velikost porce: 7 ořechů obsahuje 190 kalorií, 4 g bílkovin, 4 g sacharidů, 18 g tuku, 2 g vlákniny

Vlašské ořechy jsou známé pro vysokou hladinu kyseliny alfa-linolenové, která zesiluje srdce a pomáhá správné funkci mozku. Takže pravidelná konzumace vlašského ořechu snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

5. Para ořechy

Velikost porce: 6 ořechů obsahuje 186 kalorií, 4 g bílkovin, 4 g sacharidů, 16 g tuku, 2 g vlákniny

Para ořechy jsou nejlépe známé pro svůj obsah selenu, který je doporučeným antioxidantem. Bojuje totiž s volnými radikály. Kromě toho posilují imunitní systém a pomáhají tělu odrazit nachlazení během chřipkové sezóny.

Může se vám také líbit