Bílkoviny jsou podstatné látky všech živých organizmů a společně s tuky a sacharidy patří k hlavním živinám. Jejich základní funkce jsou:
- stavební
- transportní
- zásobní
- obranné
- tvorba hormonů, enzymů
Skládají se z uhlíku, kyslíku, dusíku, síry a vodíku.
Bílkoviny můžeme dělit podle původu na:
- živočišné (snadno stravitelné, mají skoro všechny aminokyseliny)
- rostlinné (nemají cholesterol, nižší stravitelnost)
- (mikrobiální)
Nyní se podívejme na různé zdroje proteinů, které jsou známy cvičencům velice dobře:
- Kasein – v mléce, dlouhá doba trávení (vhodné na noc), doporučuji
- Vejce – dobrá využitelnost, doporučuji
- Maso – nejlepší zdroj proteinů (hlavně hovězí maso), dobré spektrum aminokyselin, doporučuji
- Sója – nízký index využitelnosti
- Syrovátkový protein – nejvyšší využitelnost, rychle stravitelná, doporučuji!
Doporučené denní dávky (DDD):
Necvičící populace 0,8 – 1 g/kg/den
Vytrvalostní sporty 1,3 – 1,5 g/kg/den
Silové sporty 1,5 – 2 g/kg/den
Dospívající sportovci 1,5 g/kg/den
Vždy je důležité myslet na své zdraví, to by mělo být na prvním místě, více než finance.
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup