Bílkoviny – základní informace

Bílkoviny jsou podstatné látky všech živých organizmů a společně s tuky a sacharidy patří k hlavním živinám. Jejich základní funkce jsou:

  • stavební
  • transportní
  • zásobní
  • obranné
  • tvorba hormonů, enzymů

Skládají se z uhlíku, kyslíku, dusíku, síry a vodíku.

Bílkoviny můžeme dělit podle původu na:

  • živočišné (snadno stravitelné, mají skoro všechny aminokyseliny)
  • rostlinné (nemají cholesterol, nižší stravitelnost)
  • (mikrobiální)

Nyní se podívejme na různé zdroje proteinů, které jsou známy cvičencům velice dobře:

  • Kasein – v mléce, dlouhá doba trávení (vhodné na noc), doporučuji
  • Vejcedobrá využitelnost, doporučuji
  • Maso – nejlepší zdroj proteinů (hlavně hovězí maso), dobré spektrum aminokyselin, doporučuji
  • Sója – nízký index využitelnosti
  • Syrovátkový protein – nejvyšší využitelnost, rychle stravitelná, doporučuji!

Doporučené denní dávky (DDD):

Necvičící populace 0,8 – 1 g/kg/den
Vytrvalostní sporty 1,3 – 1,5 g/kg/den
Silové sporty 1,5 – 2 g/kg/den
Dospívající sportovci 1,5 g/kg/den

Vždy je důležité myslet na své zdraví, to by mělo být na prvním místě, více než finance.

You May Also Like