Rýsování není hubnutí. Jak na to?

Dosáhli jste optimální váhy, ale tušíte, že pár kilo dole by vaší postavě prospělo? Pokud jde skutečně jen o pár kilo, a navíc o udržení vybudované svalové hmoty, pak nepotřebujete hubnout, ale rýsovat. Pojmy jsou často zaměňovány, ale v oboru posilování mají úplně jiný význam. V tomto článku se dozvíte, jak lehce shodit a dát svalům ty správné tvary.

V prvé řadě přijměte fakt, že obecné články nenahradí praktické zkušenosti profi trenérů. Chcete-li dosáhnout perfektních výsledků, obraťte se na někoho, kdo na vás bude dohlížet a poradí vám s ohledem na specifika vaší postavy. Dobrou volbou je Kentoya Fitness – známá posilovna Praha, ve které trénují úspěšní profesionálové.

 

Vašim trenérem může být zkušený osobní trenér kulturistiky a fitness Lukáš Osladil

Vybalancovaný jídelníček

Podobně jako při hubnutí nebo nabírání svalové hmoty, také při rýsování je velmi důležitý přesně vybalancovaný jídelníček. Konkrétní množství samozřejmě závisí na individuálním fungování metabolismu a celé řadě dalších faktorů, ale obecně platí, že by měla strava obsahovat 2,5 – 3 g bílkovin, 3 – 5 g sacharidů a cca 0,25 g tuků na jeden kilogram hmotnosti. S množstvím sacharidů se pracuje podle toho, zda jde o tréninkový nebo potréninkový den. Bílkoviny se postarají o to, aby vám během tréninku neubývala svalová hmota.

Konkrétní jídelníček neuvádíme, na webu jich je spousta a stejně slouží spíše pro inspiraci. Ideální bude, když si ho sestavíte sami po konzultaci s trenérem.

Na co si dát pozor při tréninku?

Zhruba hodinu před absolvováním tréninku nejezte a během tréninku doplňujte tekutiny. Po tréninku je důležitý cca 20 minutový odpočinek a poté doplnění sacharidů (přibližně 40 g na 100 kg tělesné hmotnosti). A po další čtvrthodince 40 g proteinů. Na svůj jídelníček můžete najet zhruba půl až tři čtvrtě hodiny poté.

Jen tak mimochodem – jestlipak víte, že zdravé opálení vyrýsované svaly ještě víc zvýrazní? Budete-li na sobě makat v Kentoya Fitness, můžete navštívit moderní solárium Praha, které je jeho součástí.

You May Also Like